Skip to content Skip to footer
UN RECORREGUT PER LA HISTÒRIA

Història del Carnaval de Vinaròs

Carnaval al voltant del temps.

El Carnaval de Vinaròs està declarat com a Festa d'Interés Turístic Autonòmic, sent la primera festa valenciana que va rebre aquesta distinció l'any 2007.

Cartell 2024 de Vicent Comes

No hi ha dades exactes dels començaments de la festa del Carnaval a la ciutat de Vinaròs. El document més antic que es conserva a l' Arxiu municipal correspon a la realització d' un ball de màscares que es va celebrar l' any 1871, en el qual es van recaptar cinquanta reials que el Sr. Nicolás Bas Rodríguez va fer lliurament a l' alcalde president de l' Ajuntament, el Sr. Demetrio Ayguals de Izco, per a la beneficència.

Posteriorment i en temps de la segona república espanyola, ja hi ha indicis de la celebració espontània del Carnaval, passant a partir del 1939 a ser una festa prohibida, essent molts veïns que es disfressaven, comptant una mica de màniga ampla per part de les autoritats del moment, la qual cosa va fer que aquesta iniciativa duta a terme per alguns veïns continués.

Arribant fins a nous dies i amb l'arribada de la democràcia, la festa del Carnaval va començar a ressorgir amb major força, sent per a l'any 1983 quan les primeres comparses i lliures comencen a desfilar pels carrers de Vinaròs fins a arribar a l'actualitat, on 32 són les comparses que desfilen acompanyades d'un nodrit grup de lliures.

En l'actualitat de Vinaròs, el carnestoltes se celebra 40 dies abans de l'inici de la quaresma. Dotze dies abans del dimecres de cendra començaran els diferents actes del Carnaval, els quals duraran 11 dies. Són molts els actes multitudinaris, com la imposició de corbatins als estendards de les comparses, la proclamació de les reines, dues grans desfilades que se celebren en el darrer cap de setmana, diferents actes de tipus esportiu, cultural, gastronòmic, etc. Tot això omplirà un ampli programa de festes, elaborant i organitzat per la Comissió Organitzadora del Carnaval (C.O.C) i comptant amb el patrocini i col·laboració del Magnífic Ajuntament de Vinaròs.

AL RITME DEL MEDITERRANI!
AL RITME DEL MEDITERRANI!

Carnaval de Vinaròs © 2024. Tots els drets reservats. | info@carnavaldevinaros.es